Ett nytt liv för gamla drömmar

Vi startade Final av kärlek till hantverket men kände att något gått förlorat under resans gång. Då träffade vi Eva som nu kommer leda vår nysatsning på kvalitetsdriven produktion. Detta är hennes berättelse. Nästa kapitel skriver vi tillsammans.

Jag hade kommit hem från USA som utbytesstudent när jag fick syn på den lilla annonsen i Sydsvenskan. En reklambyrå i Landskrona sökte receptionist under sommaren. Jag behövde lite extra pengar och dök upp i mina jesussandaler och egensydda gula klänning. Jag fattade nog inte ens att det var en intervju men lyckades ändå få jobbet. Mitt allra första. På byrån möttes jag av alla dessa fantastiska människor, som brann för sina jobb, var duktiga på vad de gjorde samtidigt som de verkade ha kul.

Efter sommaren fick jag frågan om jag ville stanna, så det var bara att börja från noll. Jag blev assistent till assistenten. Den som gjorde allt det där “mitt-emellan”. Jag lärde mig hur det funkade i ett mörkrum, vikten av pappersval och hur rätt tryckpress kunde göra skillnad. Jag gick bredvid faktorn, projektledarna och originalarna som skar ut texter med skalpell och jobbade med typografi. En tjej var expert på textsättningsmaskinen där varje typsnitt hade en egen liten metallrulle och varje bokstav en kod. Texterna skickades sedan med taxi till Malmö för framkallning. 

Nu förstod jag vad jag ville. Jag drömde om att få hålla på med hantverket. Att brinna för ett ämne och lära mig allt om papper, tryck och processer. Det här var på riktigt. Något äkta.

Några år senare bar de in den första Macen. En enda maskin skulle nu göra jobbet. Det var en stor förändring där många steg i processen försvann. Mycket blev bättre, samtidigt som allt började snurra snabbare, och vissa led i processen hoppades över. Noggrannheten försvann eftersom allt gick att justera hela vägen fram till tryck. Respekten för hantverket fick stryka på foten.

När jag många år senare träffade Lisa och Helena på Final väcktes drömmen på nytt. De hade fötterna på jorden, det var entusiastiskt, sansat och “på riktigt”.

Tillsammans med dem vill jag nu hitta tillbaka till trycksaker processade med respekt och hitta andra som är duktiga på sitt hantverk och tar sitt ansvar hela vägen. Det låter säkert jättenördigt men jag längtar efter att återigen få se ett riktigt original med fin typografi, där pappersvalet gör skillnad, och slutkvaliteten spelar roll.

Vår största utmaning blir rekryteringsprocessen. Tänk om det vi söker inte längre existerar. Vi är övertygade om att det finns företag som inte vet att de kan lämna sina produktioner till oss. De flesta byråer säger att de är bra på allt. Jag tycker det är gott att kunna säga att vi kan DET HÄR. Och vi kan det riktigt bra.

Nu ger vi oss ut och letar efter duktiga originalare som har engagemanget och expertisen, men även efter uppdragsgivare som vill att produktionerna ska se lika bra ut som de själva är.

Eva

Operativ projektledare, medmänniska och hantverkare.

0708-23 34 08 och eva@finalcontent.se

8ae30-evalinellevalinell.jpg