Vad händer med Facebook? - 4 frågor och svar

background-blur-chat-433617.jpg

Om du följt nyheterna den senaste tiden har det varit svårt att missa att sociala medier, speciellt Facebook, har haft problem. Det har varit skandaler kopplade till det amerikanska presidentvalet 2016, spridning av fake news, en enorm dataläcka till Cambridge Analytica och en generell oro för hur våra privata uppgifter används i sociala medier. 

Det är tydligt att många, inklusive politiker, har varit ovetande om hur företag som Facebook egentligen tjänar pengar, hur de utnyttjar användarnas personliga data och hur stor makt de egentligen har. Det visade sig på ett humoristiskt sätt när Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg blev tvungen att vittna i den amerikanska kongressen och senaten. 

Facebook är en enorm maktfaktor med sina 2,2 miljarder aktiva användare och Facebook är idag världens sjätte högst värderade företag. Samtidigt är sociala medier helt beroende av sina användare. Om den offentliga opinionen svänger och konsumtionen av medier förändras kan det innebära stora problem för företag som Facebook. Händelser som då Snapchats aktie dök på börsen efter att influencern Kylie Jenner proklamerat att hon slutat att använda appen har visat att de sociala medierna är sköra.

Facebook har lovat åtgärder för att skydda användarnas data och att minska spridningen av falska nyheter. Mark Zuckerberg har utnämnt detta till sin största uppgift och fokus under 2018. Vad vi förmodligen kan vänta oss är stora förändringar i algoritmerna för nyhetsflödet och en och annan förändring i annonsverktyget Facebook Ads. Facebook har även flaggat för en satsning på dejting och blir således en konkurrent till Tinder. 

Att det finns enorma möjligheter med att marknadsföra sig på Facebook vet de flesta. Du kan kommunicera direkt med dina målgrupper och bygga upp en egen skara följare. Men idag finns det en hel del frågetecken om hur Facebook har förändrats och hur det kommer att utvecklas. Vi har listat fyra vanliga frågor och svar som hjälper dig få koll.

Är det många som hoppar av Facebook efter skandalerna?

Nej, inte vad man kan se just nu. Det är till och med så att Facebookanvändarna blev 70 miljoner fler första kvartalet i år. Hur det ser ut med avhopp och användarantal i Sverige får vi vänta att se men förmodligen har allt snack om Facebook bara gjort att fler blir påminda att besöka plattformen.
 

Måste jag sponsra inlägg för att synas på Facebook idag?

Både ja och nej. Relevant, intressant och engagerande innehåll riktat till rätt målgrupp får fortfarande stor spridning på Facebook. Den organiska räckvidden har dock sjunkit drastiskt de senaste åren vilket gjort det mycket svårare att på ett enkelt sätt synas på Facebook. Så för att säkerställa att spridningen blir stor och når hela målgruppen rekommenderar vi att sponsra inlägg.
 

Lyssnar Facebook på samtal i Messenger-appen?

Det har under en lång tid ryktats om att Facebook ”lyssnar” på sina användare i Facebook Messenger. Ryktet har varit att om du pratar om ett specifikt ämne t.ex. gräsklippare med någon vän och använder telefonfunktionen i appen så dyker det senare upp annonser för gräsklippare i ditt Facebook-flöde. Detta kan ju givetvis upplevas som läskigt, integritetskränkande och som ett övertramp. Men i kongress- och senatsförhören har Mark Zuckerberg, under ed, försäkrat att detta inte sker. Vi väljer att i detta fall lita på herr Zuckerberg.
 

Vad vet egentligen Facebook om sina användare?

Facebook vet enormt mycket om sina användare. De sparar all historik om allt användaren har gjort på Facebook. Allt från likes, meddelanden och vänner till inloggningar, sökhistorik och evenemang. Facebook är som tur är helt transparenta om detta och du kan till och med under Inställningar/Din Facebook information ladda ner all information Facebook har om dig. Det kan om inget annat vara intressant att läsa vilka inlägg du kommenterade för tio år sedan. 

Har du några frågor om Facebook som du vill diskutera? Skicka ett mail till oss på hej@finalcontent.se

 

Källor:
https://www.statista.com/statistics/272014/global-social-networks-ranked-by-number-of-users/
https://www.forbes.com/global2000/list/#header:marketValue_sortreverse:true
https://digital.di.se/artikel/facebook-reser-sig-ur-askan-urstark-forsaljning-trots-skandalen
Final Content